Hvordan Brygge Øl, Vin og Cider:

Vi går her over hvordan brygge øl, vin og cider med ekstraktsett.

Det å skulle brygge ølvin og cidersett er noe av det enkleste som finnes. Det går an å gjøre helt enkelt uten noe å tenke på, eller man kan gjøre mange personlige endringer for smak, %, aroma osv.

Ølsett:

Det første man gjør er å velge det ølsettet man ønsker å brygge. Vi har mange forskjellige typer øl og merker. Det er litt småforskjell på hvordan hver leverandør av ølsettene velger å forklare framgangsmåte så skal du være helt nøyaktig fra det merket du velger så følg bruksanvisningen som følger med.

Nå til en standard enkel måte å gjøre dette på. 1. fyll opp 20 liter vann i gjæringsspannet. Vannet skal ha en tempratur på mellom 18 og 27 grader. Deretter heller du i all maltekstrakten og blander det ut. Om nødvendig, etterfyll med vann til 23 liter. Etter dette heller du i gjæren og blander litt til. Sett på lokket og gjærlåsen og la stå i 6-10 dager. Temperaturen i rommet bør ligge på rundt 20 grader.

Når øllen har stått i mellom 6-10 dager tappes den over på flasker eller hvilken annen beholder du ønsker øllen i. Ved flasking så legges enten et karboneringsdrops i flasken eller sukker for å få c02 i øllen. Sett på kork. Flaskene skal nå stå i vanlig romtemperatur i 4-5 dager for at det skal ettergjære med karboneringsdropset eller sukkeret slik at det blir flott brus i øllen. Etter 4-5 dager settes flaskene gjerne litt kjørligere en ukes tid.

2 uker + etter ferdig flasking er øllen klar for å drikkes. Den kan godt lagres i både 2 og 3 måneder. Har man vært så uheldig å tatt øllen så tidlig at det er en gjærsmak der, så lagre flaskene lenger og den blir borte.

Dette er så enkelt som det er mulig. Det vil ta deg 30-40 minutter å blande ølsettet med vann. Når du skal flaske vil det ta deg 30+ å gjøre dette. Enkelt og greit.

Når det kommer til personlige endringer så kan du gjøre forskellige ting med ølsettene. Du kan blande inn forskjellig type spraymalt, bryggesukker, enhancer. Du kan også blande inn litt forskjellig humletyper. Når det kommer til å legge inn humle så vil det være forskjell på aroma og smaken med tanke på når du legger inn humla.
La oss si du legger inn 20 gram av en humletype i brygget ditt. Da vil det være forskjell på utfallet om du legger det inn med en gang, midt i bryggeprosessen eller helt til slutt.

Dette gjør det spennende og du konstruerer ditt eget øl.
Det å gjøre personlige endringer er også en enkel ting, men kan være lurt å skrive ned hva man har gjort slik at man kan se tilbake på de forskjellige bryggene man har lagd. Eller om man ønsker å lage det likt hver gang for man fant sin øl.

Vinsett:

Det første man gjør er å velge det vinsettet man ønsker. Vi har mange forskjellige typer vin og merker. Det er litt småforskjell på hvordan hver leverandør av vinsettene velger å forklare framgangsmåte så skal du være helt nøyaktig fra det merket du velger så følg bruksanvisningen som følger med.

Nå til en standard måte å gjøre dette på. Hell vinessensen i gjærinsspannet og fyll på med vann (ca. 20 grader) til det blir 23 liter. Tilsett posen med vingjær og rør rundt. Sett på lokket og gjærlåsen og la stå. Her er det forskjell om det er 5 dagersvin, 7 dagersvin eller vin som skal stå 2-3 uker å gjære. Dette står på vinsettet. La vinen stå å gjære i romtempratur på rundt 20 grader.

Når vinen er ferdig kan det være lurt å bruke et oechslemeter som skal vise 0 når vinen er ferdig gjæret. Det skal smake surt/tørt av vinen når den er ferdig gjæret. Er man usikker lar man den stå et par dager til. Når den er ferdig gjæret heller du vinen opp i et nytt gjærkar, ikke få med restene i bunnen.
Nå tilsettes ofte posen med gjærstopp og man rister på spannet for å få ut all co2 som er i vinen nå.

Nå skal vinen klarnes. Enten brukes en pose med vinklarer eller så lar man vinen stå en uke.

Etter uka er ferdig tappes vinen til et nytt spann og man smaker på vinen, vil man ha en litt søtere vin så kan man søte den nå med sukker. Bland i bare litt og litt.
Tapp så vinen på flasker, sett på kork og la vinen lagre 1-2 måneder.

5 og 7 dagersvinsettene er helt klare til drikking på 5 og 7 dager, men det går også ann å lagre dem i noen måneder.

Cidersett:

Det første man gjør er å velge det cidersettet man ønsker. Vi har mange forskjellige typer cider og merker. Det er litt småforskjell på hvordan hver leverandør av cidersettene velger å forklare framgangsmåte så skal du være helt nøyaktig fra det merket du velger så følg bruksanvisningen som følger med.

En enkel standart å gjøre dette på er å helle 20 liter vann som holder mellom 20 og 25 grader i gjæringspannet. Deretter heller du i cideressensen og rører rundt. Om nødvendig fyll opp med vann til 23 liter. Ha oppi gjæren og rør litt til. Sett på lokket og gjærlåsen og la stå i 7-10 dager.

Når ciderern har stått i 7-10 dager heller du den over på flasker og har oppi enten karboneringsdrops eller sukker for å få co2 i cideren. La flaskene stå i romtemperatur i 4-5 dager før du setter dem litt mer kjørlig. Etter to uker fra flasking er cideren nå helt ferdig til bruk.

Enkelt og greit!

Det å brygge selv er morsomt og interessant. Det blir noe mer personlig siden du har lagd det selv samtidig er det en helt annen pris på produktene kontra kjøpe ferdig. Når det gjelder ølsett så vil enkelte ølsett lage øl ferdig for 5-6kr per liter, vin på rundt 9-10kr liter, og cider til 5-7kr literen. Dette blir av ytterste kvalitet! De aller fleste som begynner med hjemmebrygging av sett blir totaltoverraska over kvalitet og smaken på produktene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *