Vinometer til å måle alkoholprosent i vin. 12,5cm langt.
Dette er en veldig enkel måte å sjekke alkoholinnholdet på hjemmelaget vin, men husk – det er veldig omtrentlig og du må vite hvordan det fungerer for å unngå vanlige fallgruvene.
Det virker på vin, ikke øl eller brennevin.
Det vil bare fungere hvis det ikke er noe CO2 igjen i vinen din.
Det vil bare fungere hvis vinen din er 8-13% eller rundt disse verdiene.
Hjemmebryggerens vinalkoholmåleren bruker kapillær effekten i væsken for å bestemme alkoholen. Dette vil bare fungere på “normal” styrke hjemmelaget viner. Dessverre er de fleste meter uteksaminert mellom 0-25%, men feilen utenfor 8-13% er for stor, det virker ganske enkelt ikke der.
Tips: Hvis du har en veldig sterk vin, fortynn den med like mye vann, og ta en lesing. Hvis lesingen ender i intervallet 8-13% vet du at du kan stole på det, og i virkeligheten er det dobbelt så høyt.
Fyll vin i trakten til den drypper ut gjennom røret. Vri meter opp ned, ta en lesing når bevegelsen har stoppet.
Den beste måten å bruke den på er faktisk å fortynne vinen din og ta avlesninger til du får ca. 10%. Bestem deretter styrken fra fortynningsfaktoren din.
Det er veldig viktig at du ikke har noe CO2 igjen. Karbondioksidet forandrer overflatespenningen til væsken, og du får en helt feil verdi. En enkel metode hvis du har en ustabil vin, er å ta en liten prøve, rist ut all CO2, hell den på en tallerken og la den stå i kjøleskapet over natten. Dette vil vanligvis stabilisere det og bli kvitt mest CO2. En annen metode er å koke prøven i mikrobølgeovnen i et minutt, og tilsett deretter tilbake vann for å kompensere for tapet under koking. Dette er litt vanskelig skjønt, men for husholdningsbruk er kjøleskapsmetoden best.
Husk: Denne måleren vil bare fungere på vanlige hjemmelagde viner. Hvis du sjekker en likør, en søt dessertvin eller lignende, vil det gi deg alt annet enn riktig verdi.
Eksperiment: Ta normalt vann fra vannet. Legg til en dråpe oppvaskmiddel. Sjekk deretter ditt alkoholinnhold. Som du sikkert skjønner, har du ikke oppfunnet en smart måte å produsere alkohol på. Det som skjer er at oppvaskvæsken senker overflatespenningen av vannet, slik at den “henger” på et lavere nivå når du setter din meter opp ned. Du vil oppleve lignende effekter – opp eller ned – med likører (på grunn av for mye sukker tilstede) eller ånder (på grunn av for mye alkohol tilstede).
Vinprovare.
Omtaler
Det er ingen omtaler ennå.